Geschiedenis in het Studielandschap


Terug naar het overzicht

Al sinds het prille begin van 's Rijks Veeartsenijschool in 1821 werden collecties aangelegd ten behoeve van het onderwijs. De onderwijsverzamelingen anatomie en pathologie zijn het oudst en delen ervan worden tot vandaag de dag bewaard. 

In de loop van de jaren brachten vernieuwingen in het onderwijs ook veranderingen met zich mee in de wijze waarin collecties opgesteld werden. Zo werden in de tweede helft van de twintigste eeuw de voorheen disciplinair gescheiden collecties gezamenlijk ondergebracht in de Schubärt Galerij. Deze galerij is de afgelopen jaren ontmanteld en vervangen door een geheel vernieuwd Studielandschap, dat ingericht is volgens de Bachelor Master structuur. Naast de aloude preparaten ('droog' en bewaard op vloeistof) wordt nu ook veel gebruik gemaakt van plastinaten, zodat studenten de preparaten ook buiten de snijzaal kunnen hanteren. Dit bevordert het ruimtelijk inzicht.

Het eigentijdse studielandschap van nu heeft een lange geschiedenis, die men graag wilde laten zien aan de bezoekers ervan. Het Museum Diergeneeskunde heeft daarom een kleine presentatie ingericht, waarin drie personen worden uitgelicht die belangrijk waren voor de veterinaire anatomie: Schubärt, Van der Zweep en Wensing. Ook wordt de ontwikkeling van onderwijsmiddelen door de eeuwen heen getoond. De presentatie bevindt zich op de eerste verdieping van het studielandschap in het Androclusgebouw.

Katerkistje

Schuildoos of katerkistje?



Lees verder

Word vriend van

De Numan Stichting

en help ook mee het veterinair academisch erfgoed te bewaren!


Ja, ik word vriend!