Het paard als patient: 2500 jaar paardengeneeskunde


In de Universiteitskliniek voor Paarden staat sinds 2007 de permanente tentoonstelling Het paard als patiënt: 2500 jaar paardengeneeskunde. De bezoeker wordt meegenomen door zes tijdvakken die samen 2500 jaar paardengeneeskunde omspannen. Elk tijdvak heeft een eigen boegbeeld: een beroemd paard uit de betreffende periode. Bucephalus, het paard van Alexander de grote, staat symbool voor de periode van de hippiaters; Bonfire, het paard van Anky van Grunsven symboliseert de huidige tijd. De tentoonstelling schetst een beeld van de veranderende rol van het paard in de samenleving, de ontwikkeling van de paardengeneeskunde en hoe de faculteit Diergeneeskunde zich hierop aanpast.

Een speciaal onderdeel van Het paard als patiënt is de Kroon Galerij, genoemd naar docent H.M. Kroon die veel betekend heeft voor de ontwikkeling van het hoefbeslag in Nederland. Deze galerij is volledig gewijd aan hoefkunde en hoefbeslag en het onderwijs in deze vakken. Er wordt een overweldigende hoeveelheid hoefbeslag getoond, van middeleeuwse- tot exotische hoefijzers en van orthopedisch- tot klauwbeslag.

Als u vanuit een beroepsmatig oogpunt geïnteresseerd bent in de tentoonstelling is deze ook te bezoeken in combinatie met een bezoek aan de Universiteitskliniek, voor meer informatie daarover kunt u een mail sturen naar de Afdeling Marketing, Communicatie & Multimedia: rondleiding.dgk@uu.nl


Fotogalerij: Het paard als patiënt

    Bul van Alexander Numan

    In 1801 startte Alexander Numan met de studie geneeskunde te Groningen. Hij doorliep het traject snel: op 18 augustus 1804 promoveerde hij op een farmaceutisch onderwerp. Vertaald luidt de titel: ‘Over prepareerwijze, eigenschappen en gebruik van carbonaten die als geneesmiddel de belangrijkste zijn.



    Lees verder

    Word vriend van

    De Numan Stichting

    en help ook mee het veterinair academisch erfgoed te bewaren!


    Ja, ik word vriend!