In oktober 2014 kon het museum via de faculteit Diergeneeskunde een bijzonder apparaat verwerven: een stereotact, door de Duitse firma Sembach vervaardigd in opdracht van Bayer. Van dit type apparaat bestaan wereldwijd slechts drie exemplaren. Het is vervaardigd in de jaren negentig van de twintigste eeuw een daarmee een voorbeeld van 'eigentijds verzamelen'.
De stereotact wordt gebruikt voor precisie(neuro-)chirurgie in een experimentele context. De proefdieren, in het geval van dit apparaat kleine knaagdieren, worden bij de oren en het gebit gefixeerd. Met behulp van een stereotaxische atlas en een drie-assensysteem worden de coördinaten van de exacte locatie in de hersenen bepaald waar men een handeling wil uitvoeren. Meestal gaat het om het implanteren van een canule of electroden, of het direct toedienen van stoffen in de hersenen.
De stereotact vertelt, zeker in combinatie met het bijbehorende beeldmateriaal, een interessant verhaal over neurobiologisch onderzoek en alle toepassingen daarvan in de diergeneeskunde en humane geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan het begrijpen van emotie en cognitie in relatie tot gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren en proefdieren of toepassingen in de farmacologie.
Bul van Alexander Numan
In 1801 startte Alexander Numan met de studie geneeskunde te Groningen. Hij doorliep het traject snel: op 18 augustus 1804 promoveerde hij op een farmaceutisch onderwerp. Vertaald luidt de titel: ‘Over prepareerwijze, eigenschappen en gebruik van carbonaten die als geneesmiddel de belangrijkste zijn.

Lees verder
Word vriend van
De Numan Stichting
en help ook mee het veterinair academisch erfgoed te bewaren!
Ja, ik word vriend!