Student-inseminatoren bij de Kliniek voor Verloskunde, 1952


Nieuws

 

  • Opmerkelijke Objecten

    Het eerste exemplaar van het door Peter Koolmees, conservator van het Museum Diergeneeskunde en Charlotte Hartong, assistent-conservator, samengestelde boekje, Opmerkelijke Objecten uit de Collectie Diergeneeskunde van het Universiteitsmuseum, werd tijdens de viering van het 65-jarig bestaan van het Museum Diergeneeskunde en het 30-jarig bestaan van het Veterinair Historisch Genootschap (V.H.G.)  op 6 november j.l. in de collegezaal van het zo prachtig gerestaureerde voormalige Anatomiegebouw aan de Bekkerstraat te Utrecht, aan de decaan van de faculteit Diergeneeskunde, prof. dr. Wouter J.A. Dhert, overhandigd. Het boekje omvat ruim honderd prachtige foto’s van objecten en platen alsmede historische foto’s met begeleidende tekst uit het depot van het Museum Diergeneeskunde. Medewerking werd verleend door  de fotografen Bas Niemans (faculteit  Diergeneeskunde), Peter Rothengatter (Het Foto Atelier) en Michiel Elsevier Stokmans. Een waar collectors item!

    Lees verder
  • Schitterend schoon!

    Elk half jaar gaat de afdeling Collectiebeheer van het Universiteitsmuseum op pad om een externe tentoonstelling te onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld de Senaatszaal van het Academiegebouw zijn, of een tentoonstelling binnen de faculteit diergeneeskunde. De tentoongestelde objecten worden gecontroleerd op conserveringstoestand en afgestoft en de ruiten van de vitrines worden weer glimmend gepoetst. Onlangs waren op één dag álle tentoonstellingen binnen de faculteit Diergeneeskunde aan de beurt. Een flink team, uitgebreid met een vrijwilliger en een stagiaire, heeft ontzettend hard gewerkt met als resultaat schitterend schone tentoonstellingen!

    Lees verder
  • Doneren met belastingvoordeel!

    Eind 2015 ontving de Numan Stichting bericht dat zij de ‘culturele ANBI’-status heeft verworven. Als een Algemeen Nut Beogende Instelling een culturele instelling is, hebben donateurs extra belastingvoordeel i.v.m. een extra giftenaftrek. Concreet betekent dit: in de aangifte inkomstenbelasting mag door particulieren 1,25 keer het bedrag van de gift afgetrokken worden. Voor ondernemingen is dit zelfs 1,5 keer! Een goede reden om nú donateur van de Numan Stichting te worden!

    Lees verder
  • Van Rossem vertelt... Twee eeuwen diergeneeskunde

    Op 29 oktober heeft RTV Utrecht een aflevering van 'Van Rossem vertelt' uitgezonden die gaat over twee eeuwen ontwikkelingen in de diergeneeskunde. 

    Lees verder
  • Geslaagd 'feest van herkenning' op het oude Veeartsenijterrein

    Op zondag 13 september vond een bijzondere bijeenkomst plaats op het oude Veeartsenijterrein rond de Biltstraat. Het Instituut voor Chirurgie bestaat in 2015 100 jaar: reden voor de huidige bewoners van het gebouw om een feestweekend te organiseren. Op zaterdag 12 september vierden de (oud-)bewoners een besloten feestje; op zondag 13 september waren (oud-)studenten en (oud-)medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde uitgenodigd voor een 'feest van herkenning'. 

    Lees verder
  • Bestrijdt de horzel!

    In de jaren 1947-1955 vond een gecoördineerde landelijke actie plaats ter bestrijding van de runderhorzel. De runderhorzel was zeer schadelijk: de larf nestelde zich onder de huid waardoor bij jonge dieren de groei vertraagde en bij volwassen dieren de melkproductie afnam. De bulten die in de huid ontstonden, lieten bovendien sporen achter in het leer dat ervan gemaakt werd, waardoor dergelijke huiden minder goed verkoopbaar waren. De campagne van de Runderhorzel Bestrijdingscommissie werd vanuit Utrecht geleid en was ook gebaseerd op Utrechts onderzoek op het gebied van de veterinaire parasitologie.

    Lees verder
  • The incredible Dr. Pol in Utrecht

    Op National Geographic Channel worden we wekelijks op de Hoogte gehouden van de avonturen van ‘The incredible Dr. Pol’: een dierenarts van Nederlandse afkomst die een grote praktijk heeft op het platteland van de Verenigde Staten.

    Lees verder
  • 379e Dies van de Universiteit Utrecht: onderwijs in beweging

    Op donderdag 26 maart vond de 379e Dies Natalis van de Universiteit Utrecht plaats. Het thema van deze viering was ‘Onderwijs in beweging’. De sfeer van permanente onderwijsvernieuwing aan de UU werd voor het voetlicht gebracht, maar dit is uiteraard niet nieuw!

    Lees verder
  • Herontdekte aanwinsten

    Binnen het Universiteitsmuseum zijn conservatoren en collectiemedewerkers bezig met een grote inhaalslag bij het verwerken van aanwinsten uit het verleden. Ook de conservator en assistent-conservator van het Museum Diergeneeskunde nemen deel in dit project. Er zijn inmiddels vele meters aan foto- en ander beeldmateriaal bekeken, beoordeeld en verwerkt. Daarbij zijn veel pareltjes voor de collectie herontdekt! Zo blijkt de collectie diergeneeskunde een veel grotere hoeveelheid foto's uit voormalig Nederlands-Indië te bezitten dan gedacht. Veel van deze glasdia's en fotoafdrukken komen uit het begin van de twintigste eeuw. Ze tonen onder meer verschillende paarden- en rundveerassen, de huisvesting en het gebruik van vee en het veterinaire onderwijs te Buitenzorg. Hier is een kleine selectie te zien van deze prachtige plaatjes.

    Lees verder
  • Studenten vergapen zich aan de collectie

    Onlangs waren 300 studenten geschiedenis en kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht te gast in het Universiteitsmuseum. Deze studenten volgen de cursus 'materiele cultuur', en in het museum leerden zij dat museale objecten van grote waarde kunnen zijn in historisch onderzoek. Verschillende conservatoren toonden objecten uit hun collectie. Peter Koolmees bracht een selectie objecten mee uit de collectie diergeneeskunde, waarmee hij mens-dierrelaties en dierenwelzijn illustreerde.

    Lees verder
Ga naar het nieuws archief

Andries Veensma

Eind 2015 ontving het Museum Diergeneeskunde twee bijzondere verwervingen. De verzamelingen zijn aan elkaar gerelateerd, maar komen toch uit heel verschillende hoeken!



Lees verder

Word vriend van

De Numan Stichting

en help ook mee het veterinair academisch erfgoed te bewaren!


Ja, ik word vriend!