Cinema Animale


Terug naar het overzicht

Cinema animale:

prikkelende wetenschap en kwaliteitsfilms

Filmtheater 't Hoogt en het Universiteitsmuseum presenteren: Cinema Animale. Huilende kamelen, pratende katten, beroemde apen, knuffelkoeien en je eigen huisdier. Alles komt langs in Cinema Animale in 't Hoogt: een film- en wetenschapsprogramma met in de hoofdrol mensen en dieren. In drie avonden ontdek je hoe Flipper jouw kijk op dieren heeft veranderd. Waarom we vleeskuikens gedogen en hoeveel we lijken op chimpansees. Met films als 'The story of the weeping camel', 'Mijn lieve kankerhond' en 'See no evil' duik je samen met wetenschappers dieper in de relatie tussen mens en dier.

Peter Koolmees trapte op 15 oktober 2015 het programma af met de thema-avond 'Wij houden van dieren... Toch?'. De twee korte documentaires die getoond werden, 'Mijn lieve kankerhond' en 'Facing animals', laten zien hoe ambivalent en complex onze huidige relatie tot dieren is. Koolmees leidde de documentaires in en uit met een duik in het verleden en een reflectie op het heden. Hoe werden werkdieren troeteldieren, en vanuit welk perspectief en om welke redenen geven wij geld uit aan de dierenarts?

Op woensdag 15 januari en woensdag 15 april zijn er nog filmvertoningen over mens-dierrelaties met inleidingen door wetenschappers. Zie voor meer informatie de website van 't Hoogt.

 

 

 

Herontdekte aanwinsten

Binnen het Universiteitsmuseum zijn conservatoren en collectiemedewerkers bezig met een grote inhaalslag bij het verwerken van aanwinsten uit het verleden. Ook de conservator en assistent-conservator van het Museum Diergeneeskunde nemen deel in dit project. Er zijn inmiddels vele meters aan foto- en ander beeldmateriaal bekeken, beoordeeld en verwerkt. Daarbij zijn veel pareltjes voor de collectie herontdekt! Zo blijkt de collectie diergeneeskunde een veel grotere hoeveelheid foto's uit voormalig Nederlands-Indië te bezitten dan gedacht. Veel van deze glasdia's en fotoafdrukken komen uit het begin van de twintigste eeuw. Ze tonen onder meer verschillende paarden- en rundveerassen, de huisvesting en het gebruik van vee en het veterinaire onderwijs te Buitenzorg. Hier is een kleine selectie te zien van deze prachtige plaatjes.Lees verder

Word vriend van

De Numan Stichting

en help ook mee het veterinair academisch erfgoed te bewaren!


Ja, ik word vriend!